Blackjack: het verschil tussen een harde en een zachte hand
Blackjack is één van de meest veelzijdige tafelspelen. Daarmee bedoelen we dat je als speler op verschillende manieren invloed kan uitoefenen op het spelverloop. Eén van de eerste zaken die je als blackjack-speler absoluut moet weten is dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen enerzijds een zachte hand en anderzijds een harde hand. Heel wat spelers zijn zich niet bewust van dit verschil met als gevolg dat ze een belangrijk potentieel links laten liggen. Om je te helpen leggen we het verschil tussen een harde en een zachte hand voor je uit.
Wat is een zachte hand?
De Aas speelt een cruciale rol tijdens het spelen van een spelletje blackjack. Voor veel spelers zal dit wellicht een beetje vreemd in de oren klinken, maar er gaat een goede reden achter schuil. Van de Aas is namelijk bekend dat deze over een dubbele waarde beschikt tijdens het spelletje. In eerste instantie vertegenwoordigt deze kaart dan ook een kaartwaarde van 11. Echter, zodra de totale waarde van je hand boven de 21 uitkomt wordt de waarde verlaagd naar 1. Dit zorgt er voor dat de waarde van je hand plots een flink stuk lager wordt. Het belangrijkste voordeel is natuurlijk dat je, je hierdoor niet hebt "dood" gespeeld.
Wat is een harde hand?
De uitleg van een zachte hand heeft er wellicht ook voor gezorgd dat het duidelijk is wat een harde hand precies is. Er wordt gesproken van een harde hand op het ogenblik dat de waarde van de hand volledig vastligt en dus in de loop van het spelletje blackjack niet meer kan veranderen. Dit betekent dat de handelingen die je met de hand in kwestie zal kunnen uitvoeren van een behoorlijk stuk beperkter zijn.
Welke hand is het interessantst?
Hier is door de jaren heen veel over gezegd en geschreven. Hieronder zetten we de voordelen van een zachte hand op een rij:
- Je hebt aan het begin van de speelronde direct kans op blackjack
- Omdat de Aas voor 11 telt, is de kans op een hogere handwaarde groter
- Als je je hand "dood" speelt, krijg je als het ware een tweede kans
Statistisch gezien is de kans dat je een speelronde bij blackjack winnend kan afsluiten met een zachte hand dan ook groter dan als je over een harde hand beschikt.
Hoe kun je het potentieel van een zachte hand benutten?
Wanneer er sprake is van een zachte hand dien je in eerste instantie goed te kijken naar je openingsscore. Welke kaarten heb je op dat moment in handen? Neem nu bijvoorbeeld dat je een totale puntenscore hebt behaald van 20 in de openingshand met daarin een Aas. In dat geval spreekt het voor zich dat je al speler wellicht geen risico meer zal willen lopen. De enige manier hoe je de speelronde nog kunt verliezen, is op het moment dat de dealer blackjack heeft.
Het is natuurlijk ook mogelijk dat je aan het begin van een speelronde een Aas combineert met een cijfer 3. In zo'n geval zijn er twee mogelijkheden, of je houdt het bij de totaalscore van 14 of je gaat er vanuit dat je bij een burst terug kan vallen op een globale kaartwaarde van 4 (de Aas zal in dit geval dus niet langer dienst als 11, maar wel als 1). Het vragen van een extra kaart is dus altijd risicoloos met een Aas in je hand. In dit geval weet je namelijk dat je nog een levenslijn hebt als je kaartwaarde op een zeker ogenblik boven de 21 uitkomt. Pas er wel voor op dat je hierdoor geen extra risico's neemt.
Wat als je twee Azen trekt?
Het gebeurt statistisch gezien niet vaak, maar de kans natuurlijk bestaat dat je aan het begin van een speelronde twee Azen trekt. In dat geval kan het interessant zijn om te splitsen. Dit betekent concreet dat je niet langer zal spelen met één, maar met twee handen die elk over hun eigen kaartwaarde beschikken. Je uitgangspositie voor iedere hand is een Aas die zal worden aangevuld met een extra kaart. Omdat de beide handen in dit geval zachte handen zijn, zorgt dat er voor dat jouw potentiële winstkansen maximaal zijn. Bovendien heb je twee keer de kans om een kaart met een waarde van 10 te trekken, waardoor je direct blackjack hebt.